Järnets dag

Varje sommar första lördagen i juli är det “Järnets dag” i Karmansbo smedja. Då tänder vi lancashiresugnarna, järntackor smälts, vattenhjul, mumbingshammare och valsverk körs och stångjärn produceras. Vi visar också smedbostaden, ställer ut konst och serverar sme’mat. Järnets Dag ingår i #Järnruttenveckan som arrangeras under Ekomuseum Bergslagens paraply.

Järn valsas i Karmansbo

Från Ekomuseum Bergslagens blogg:

Årets mesta sommardag hittills. Vi, min man och jag, kör till Karmansbo för att vara med om Järnets dag 2013. Mängder av bilar är parkerade på platsen. Jag öppnar bildörren och stiger rätt ut i ett smultronställe, alltså bokstavligen. Nere vid smedjan ringlar en lång kö in i till föreställningen där vi får se hur järn valsas till stänger enligt gammal metod. Ett tungt, hett och mycket ljudligt lagarbete. En dramatisk föreställning för publiken som fått öronproppar och står på särskilt uppbyggda podier för att se bra.

Vi såg och hörde bra. Tre föreställningar gavs och det var så spännande att uppleva valsningen, eller lancashireprocessen, på riktigt, på platsen där det en gång hände.

Stort tack till Karmansbo bruksmiljös hembygdsförening som med ideellt arbete arrangerar Järnets dag varje sommar första lördagen i juli.